Belgisch lamsvlees dus, van lammeren die een mooi en vrij leven hebben geleid. Het Kempens Heideschaap wordt al eeuwenlang ingezet om aan natuurbeheer te doen in de Kempen. De schaapskuddes van KEMP vzw dragen in belangrijke mate bij aan het ontwikkelen van dit landschap.
Ze gedijen op de natuurlijke voeding die ze er vinden. Ons lamsvlees heeft hierdoor een uitzonderlijk lage ecologische voetafdruk en de wildste, meest pure smaak van de Kempen.
Ons Kempens Heidelam is het resultaat van een bio-divers landschap.
KEMP vzw is ontstaan in 2001 en is begonnen met een twintigtal schapen. Vandaag hebben we 2000 schapen die grazen in verschillende natuurgebieden, op de heide, langs kanalen en op enkele bedrijfsterreinen. De schapen eten de grassen die de overhand nemen waardoor andere planten en kruiden terug de kans krijgen om te kiemen en te groeien. Op deze manier verhogen ze de biodiversiteit. De herders en hun honden sturen de kuddes aan en beïnvloeden zo waar er begraasd wordt.
Begrazing is een eeuwenoude manier van natuurbeheer. Onze landschappen worden soortenrijker. De bloemen en kruiden die zich ontwikkelen trekken verschillende insecten aan en deze zorgen op hun beurt voor een grotere aanwezigheid van vogels, amfibieën en kleine zoogdieren.
KEMP vzw wil op deze manier een betekenisvolle bijdrage leveren aan het behoud van een duurzame en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving voor mens en dier.
Kemp vzw is een nomadisch dienstverlenend landbouwbedrijf met een duurzame missie!
Natuurlijk
Diervriendelijk
Lokaal en ecologisch
Het Kempens Heideschaap heeft eeuwenlang een belangrijk aandeel gehad op de heide in de Kempen. Tijdens de warme maanden graasden de schapen vrij op de heide, terwijl ze in de winter werden opgevangen in potstallen, waar hun mest de bodem van landbouwgrond verrijkte. Toen kunstmest zijn intrede deed, werd het mogelijk de arme zandgronden om te vormen tot productieve landbouwgebieden. In combinatie met de herbebossing van de heide dreigde dit schapenras toen bijna te verdwijnen. Enkele enthousiastelingen uit de Nederlandse Kempen wisten dit dier van uitsterven te redden.
Onze Kempense Heideschapen zijn robuuste dieren die specifiek zijn gefokt om te overleven in deze omgeving. Ze gedijen op de schrale, natuurlijke voeding die aanwezig is op de heide en in de natuurgebieden waar ze grazen en kunnen zich zelfs met dit karig voedselaanbod goed voortplanten in hun natuurlijke omgeving. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor klimaatbestendige, extensieve landbouw en zorgt voor (h)eerlijk vlees met een positieve ecologische voetafdruk.
Onder leiding van de herder, vertonen ze bovendien als echte kuddedieren hun natuurlijke graasgedrag wanneer ze in groepen op de heide worden losgelaten, wat hun welzijn sterk bevordert.
De natuurlijke levenswijze en de voeding rechtstreeks uit de natuur, maken het Kempens Heidelam echt bijzonder: puur, authentiek en met een diepe, wilde smaak.
Om onze kuddes vitaal en jong te houden kweken wij met onze schapen. De lammetjes worden elk jaar geboren in februari en maart. Jaarlijks hebben we slechts één lammerperiode. Vanaf hun geboorte, gaan de lammeren met hun moeder mee in de kudde en trekken ze door de natuur- en groengebieden van de Kempen.
Om de ooien weer in topconditie te krijgen tegen het zomerseizoen, spenen we de lammeren rond half mei geleidelijk af van de moedermelk. Vanaf dan gaan ze stilaan over op het vaste voedsel dat ze vinden in hun graasgebied, zoals gras, heide en verschillende kruiden. Op dit moment plaatsen we de ramlammeren in een aparte kudde en worden ze samen met onze fokrammen mee ingezet om aan natuurbeheer te doen. Nu de lammeren afgespeend zijn, staan onze ooien tijdens het zomerseizoen zonder extra belasting op de hei en kan onze focus gaan naar het ontwikkelen van de biodiversiteit in deze gebieden.
Een deel van de ramlammeren zetten we in als exclusief natuurvlees. Vanaf juni gaan ze groep voor groep naar de stal, waar ze de laatste maanden een uitgebalanceerd dieet van natuurlijk, zelfgekweekt ruwvoer krijgen totdat ze slachtrijp zijn. Dit dieet bestaat uit onze eigen grasklaver en luzerne, aangevuld met krachtvoer van enkel Europese ingrediënten. We vermijden overzeese soja en palmpitten in ons diervoeder om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de lokale, authentieke smaak ten volle te vrijwaren. Doordat onze lammeren een rustig groeiproces doormaken met eiwitarme voeding, verloopt de vleesopbouw langzaam, wat zorgt voor een rijke, volle smaak.
Na twee maanden op stal, zijn de lammeren klaar voor de slacht. Ook dit proces gebeurt op de meest diervriendelijke manier, via de weg van de minste weerstand.