Lamsvlees bereiden: hoe doe je dat?

De juiste smaakmakers laten het vlees nog meer tot zijn recht komen.

 

Ons Kempens Heidelam is een smaaksensatie op zichzelf. Wil je de rijke, volle smaak nog meer uitspelen? Of je nu kiest voor een eenvoudige kruidenmix of een uitgebreide marinade, de juiste bereidingstechniek maakt het verschil.

3 kruidenmengelingen op maat van Kempens Heidelam

1. Peppery Salt

Dé perfecte basismix! Met onder meer pimentkorrels en gemalen Szechuanpeper. Piramidezout zorgt voor een verfijnde afwerking van jouw gerecht.

2. Meat Muscle

Een boost voor jouw lamsgerecht! Mosterdzaad, gember en gerookte paprika geven een explosie van smaken en texturen. De zoetheid van lavendel en rietsuiker brengen de hartige smaken in balans.

3. Souk

Voor een oosterse toets! Een diep en nootachtig aroma door kurkuma, komijn, sesamzaad en venkelzaad, aangevuld met citroengras, wat licht zoet en pittig is.

Jouw lamsvlees kruiden doe je zo

Hou je van eenvoud?

Verse rozemarijn, tijm, citroenschil, zwarte peper en zout zijn eenvoudige smaken die het klusje zeker klaren en heerlijk combineren met lam.

Wrijf je stukje lam vooraf in met wat verse knoflook om het vlees extra tot zijn recht te laten komen.

Hou je van wat meer pit?

Voeg dan eens wat koriander toe. De wat scherpere, citrus-achtige smaak zorgt voor een onverwachte smaakbeleving.

Liever niet goochelen met kruiden?

Ga dan voor een OFYR mix! Deze mengelingen werden door chef-kok Guy Weyts zelf samengesteld, en zijn de perfecte combinatie met ons lamsvlees.

Waarom lamsvlees marineren

Marineren is de ideale manier om lamsvlees extra smaak en nog meer malsheid te geven.

Een marinade bestaat meestal uit drie hoofdelementen.

  • Een zuurtje breekt de eiwitten af en maakt het vlees malser. Je kan bijvoorbeeld citroensap, azijn, yoghurt of wijn gebruiken.
  • Vet helpt om de smaken van de kruiden en specerijen in het vlees te laten trekken. Olijfolie is een uitstekende keuze voor lamsvlees.
  • Kruiden en specerijen voegen tenslotte extra smaak toe. Denk aan knoflook, rozemarijn, tijm, komijn, munt en paprikapoeder – allemaal kruiden die goed samengaan met lamsvlees.

Sommige sneden lamsvlees, zoals lamskoteletten bijvoorbeeld, hebben weinig zuur nodig in de marinade. Gebruik enkel wat olijfolie en kruiden als je de pure smaak van het vlees wilt behouden.

Lamsvlees bakken: onze tips

De perfecte bereiding van lamsvlees begint met de juiste temperatuur en baktijd.

Afhankelijk van de snede varieert dit sterk:

  • Lamskoteletten bijvoorbeeld zijn snel klaar. Werk hiervoor met hoge hitte (rond de 190-200°C) en braadt ze kort aan voor een mooie rosé kern.
  • Lamsbout, daarentegen, gaar je beter op een lagere temperatuur (rond de 160-170°C) zodat het vlees sappig en mals blijft.
  • Wil je een krokante buitenkant? Begin dan altijd met het aanbraden van het vlees op hoge temperatuur, ongeveer 2-3 minuten per kant, voordat je het verder laat garen. Dit geeft een heerlijk krokante korst terwijl de binnenkant sappig blijft. Gebruik voor grotere stukken vlees, zoals lamsbout, de oven om het vlees rustig verder te laten garen na het aanbraden.
  • Lamsvlees is het lekkerst wanneer het medium-rosé is, wat neerkomt op een kerntemperatuur van ongeveer 60-65°C. Wil je perfect gegaard vlees? Gebruik dan een vleesthermometer zodat je de interne temperatuur in de gaten kan houden.

Laat je vlees nadat je het hebt gebakken of gegrild, enkele minuten rusten voordat je het aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de vleessappen zich goed verdelen en het vlees sappiger blijft.